łac. – os ischii
Kość kulszowa to jedna z trzech kości tworząca kość miedniczną (os coxae).
Wyróżniamy na niej trzon (corpus ossis ischii) oraz gałąź (ramus ossis ischii).
Trzon (corpus ossis ischii)
Gałąź (ramus ossis ischii)
Wytwarza tylne 2/5 panewki (acetabulum)
Kość kulszowa – Wprowadzenie
Twój najlepszy wynik: 0/3
łac. – corpus ossis ischii
Trzon stanowi tylno-górną część kości kulszowej i wytwarza tylne 2/5 panewki (acetabulum).
Na jego tylnym brzegu możemy wyróżnić dwie mocno zaznaczone wyniosłości kostne oddzielone od siebie wcięciem.
Pierwsza z nich to wystający ku tyłowi kolec kulszowy (spina ischiadica), który stanowi dolną granicę wcięcia kulszowego większego. Druga wyniosłość to leżący niżej guz kulszowy (tuber ischiadicum) stanowiący przyczep początkowy prawie wszystkich mięśni kulszowo-goleniowych.
Kolec kulszowy oddzielony jest od guza kulszowego wcięciem kulszowym mniejszym (incisura ischiadica minor).
Kolec kulszowy (spina ischiadica)
Wcięcie kulszowe większe (incisura ischiadica major) – dolna część
Guz kulszowy (tuber ischiadicum)
Wcięcie kulszowe mniejsze (incisura ischiadica minor)
Wytwarza tylne 2/5 panewki (acetabulum)
Kość kulszowa – Trzon
Twój najlepszy wynik: 0/4
łac. – ramus ossis ischii
Gałąź to płaska i cienka część tej kości, która biegnie od guza kulszowego do przodu i przyśrodkowo, przechodząc w gałąź dolną kości łonowej.
Wyróżniamy na niej powierzchnię zewnętrzną (facies externa), wewnętrzną (facies interna) oraz brzeg górny (margo superior) i dolny (margo inferior) oddzielające je od siebie.
Powierzchnia zewnętrzna (facies externa)
Powierzchnia wewnętrzna (facies interna)
Brzeg górny (margo superior)
Brzeg dolny (margo inferior)
Kość kulszowa – Gałąź
Twój najlepszy wynik: 0/4
Połączenia kości kulszowej zostały opisane w poniższej tabelce.
Kość kulszowa bierze udział w tworzeniu stawu biodrowego wytwarzając tylne 2/5 jego panewki (acetabulum)
Aby utrwalić zdobytą wiedzę, skorzystaj z pomocy naukowych znajdujących się poniżej!
Kość kulszowa – Podsumowanie
Twój najlepszy wynik: 0/11
Opracowano na podstawie